Het Dorpspomp-effect

Gisteren maakte Nederland een gedenkwaardige verkiezingsavond mee tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2014.

Ik heb hier op dit blog, en in andere artikelen mij al eerder uitgesproken dat ik de politieke structuur van gemeenteraden in Nederland niet efficiënt vindt en dat ik van mening ben dat het handhaven van het huidige model, gezien de toenemende decentralisatie ons allen verder van de regen in de drup helpt.  Ik voorzie dat gemeenten onbestuurbaar worden en steeds grotere fouten gaan maken, die steeds meer geld kosten, en uiteindelijk de lokale economie zullen vernietigen.

Screenshot 2014-03-20 10.34.24

Refererend aan het artikel van Karel Smouter in ‘ de Correspondent’  en het boek ‘ De gemeenteraad heeft geen toekomst’ van bestuurskundige Jasper Loots en journalist Piet-Hein Peeters  loop ik eerst nog even met jullie door waarom stemmen voor de gemeenteraad ook weer zo zinloos is. 

Wie de hoop koestert dat zijn stem invloed heeft op hoe de zorg aan jongeren, ouderen en gehandicapten straks wordt ingericht, kan deze beter laten varen. Niet de raadsleden zelf, maar de ambtenaren en experts die zij moeten aansturen winnen aan macht.  De materie wordt te complex voor de parttime raadsleden zonder inhoudelijke knowhow.

De landelijke overheid hevelt allerlei taken over, maar blijft wél bepalen hoe die taken moeten worden uitgevoerd. Het gevolg is dat de gemeente steeds minder politieke afwegingen maakt over hoe ze haar geld moet besteden. Bovendien heeft zij maar over een heel klein deel van dat geld zeggenschap. Nu wordt dit punt nog moeilijker omdat, na het verlies van de landelijke regeringspartijen de situatie ontstaat dat veelal lokale partijen zonder professioneel kader verantwoordelijk worden voor de uitvoer van dit regeringsbeleid.

Nu de stemmen zijn geteld denken veel aspirant raadsleden dat hun ‘ finest hour’  is gekomen, eindelijk komen ze op de bestuurdersstoel te zitten, en krijgen ze echt invloed.

Helaas is ook dat een misvatting waar vele ambitieuze nieuwe raadsleden zich in vergissen.  De rol als raadslid geeft hooguit de mogelijkheid om enige invloed uit te oefenen op het ambtelijk apparaat van een gemeente, dat het werkelijke werk doet.

De rol van de raad is niet besturen, laat staan sturen. Ook de rol van controlerend orgaan is beperkt. In het boek van  Loots en Peeters wordt gesteld dat een gemeenteraad wellicht het best als een soort van ‘ ombudsman’ kan functioneren.

Als je verwacht dat jouw stem van gisteren het raadslid van jouw keuze in staat stelt zijn eigen agenda te voeren, dan heb je het mis. Raadsleden staan vaak niet aan het begin, maar aan het eind van een besluitvormingsproces. Buiten het coalitieakkoord om is er maar weinig dat door een gemeenteraad in gang kan worden gezet.

Als laatste reden waarom het zo slecht gesteld is met de lokale politiek wil ik nogmaals aangeven dat in het geval van de lokale politiek dus wel degelijk waar is dat de beste stuurlui aan wal staan. In mijn eigen gemeente Stein zie je bijvoorbeeld al dat de helft van het politieke landschap is ontstaan uit kinnesinne tussen de partijen. De ene partij is een afsplitsing van de andere, en onderling wordt de agenda vaak bepaald door de kift tussen de partijen.

Het feit dat in Stein mevrouw Ie terugkeert als lijsttrekker van de PvdA beoordeel ik als  zeer onverstandig van de partij en mevrouw Ie zelf. Zij geeft daarbij ook nog aan dat ze zelfs als wethouder terug zou willen keren, een functie waar ze uit wegging , nadat er een motie van wantrouwen aan zat te komen. Mevrouw Ie kiest dus duidelijk voor zichzelf en niet voor de gemeenschap.  Nu blijkt nadat de stemmen zijn geteld dat zij de enige PvdA’ er in de raad is.  Wie voor haar heeft gestemd had dus echt beter thuis kunnen blijven. Dit is slechts een van de vele voorbeelden die er in Stein te geven zijn van mensen die echt voor zichzelf in de politiek zitten, en niet voor het algemeen belang.

Dan heb ik nog meer symphatie voor de slechts 18 jarige nummer 6 van de PvdA lijst , Lieke Schmeitz, die gewoon nog de lol ervan inziet, en ongedwongen blij tweet dat ze bij haar eerste keer stemmen meteen maar op zichzelf stemt 🙂 …Schattig/

Doordat de gemeenteraad steeds minder aanzien en invloed heeft gekregen, bedanken veel goede potentiële raadsleden voor de eer. Met minder gekwalificeerde leden functioneert de gemeenteraad steeds slechter, waardoor het ambt nog onaantrekkelijker wordt. 

In Stein zijn de landelijke partijen weggevaagd.  De grootste lokale partijen ‘ Democratisch onafhankelijken Stein’  en ‘ Communiceren met Burgers’  ( what’ s in a name ) hebben 12 zetels, en daarmee een meerderheid. ‘ Steins Belang’ , een verzameling van oude politici die vaak boos zijn weggelopen bij een andere partij ( PvdA en CMB) heeft ook nog drie zetels weten te bemachtigen.  Daarmee heeft de Steindenaar zich verzekert van de terugkeer in de lokale politiek van iconen als voormalig CMB baas Graad Coumans, die al eerder wegliep als wethouder, en ook beloofde te stoppen met politiek  en de inmiddels 80 jarige  Eef Janissen ( ook ex CMB).

Waar heeft Stein dus voor gekozen ?

Een raad die bestaat uit partijen die gekend zijn voor hun conflicten en ondeskundigheid. Een raad die uit partijen bestaat die vroeger een waren, maar uit elkaar gevallen vanwege de kift en ruzie om een zwembad.

Als Steins Belang buiten de coalitie wordt gehouden ( logisch , want scheve ogen) dan zitten we met een belangrijkste oppositiepartij met twee zeer hoogbejaarden in de raad, die geen enkel punt van belang op hun programma hebben staan, waar zij daadwerkelijk invloed op zouden kunnen uitoefenen.De Democratisch Onafhankelijken Stein kunnen er trots op zijn dat ze verder kunnen met hun rol als ‘ regeringspartij’ van Stein zoals ze zichzelf noemen. Ik denk dat het niet zo moeilijk is om te scoren met een dergelijk vaag verkiezingsprogramma. Het programma is weliswaar uitgebreid opgezet ( waarvoor mijn complimenten, want er zijn partijen in Stein, die niet eens een programma hebben) maar uiterst summier verwoord op de meest belangrijke punten. Ik citeer bijvoorbeeld uit het programma, onder het kopje financieel beleid : ‘Alleen bezuinigen op dingen die de burgers het minst raken. Geen onnodige belastingverhogingen. ‘  Meer staat er niet.Ik zie het dus somber in voor Stein de komende tijd. Ik voorzie nog meer gekibbel om de dorpspomp en nog slechtere resultaten.  We zullen zien welke partij zich verder gaat afscheiden van een andere partij, om zo bij te dragen tot een verdere versplintering van het Steins politieke landschap.  Bij de volgende verkiezingen zullen er waarschijnlijk nog meer partijen mee gaan doen ,allen afsplitsingen van een ander, omdat het niet om de gemeenschap gaat, maar om die zetel, het pluche, het veronderstelde aanzien.Ik stel voor dat we de plaatsnaamborden gaan aanpassen en ‘ Stein’  vervangen door ‘ Corleone aan de Maas’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s