‘Governance Solutions Prototyping’ een onmisbare vaardigheid voor lokale politici en decisionmakers

gesponsorde informatie

Screenshot 2013-11-21 12.56.54Den Haag hevelt steeds meer taken over naar de gemeenten. Door deze steeds verdergaande decentralisatie krijgen lagere overheden steeds meer en complexere uitdagingen op te lossen. Gemeenten krijgen nieuwe verantwoordelijkheden erbij waar ze voorheen nooit verstand van hoefden te hebben. Voor een wethouder is dit niet altijd makkelijk. Er moeten namelijk moeilijke keuzes gemaakt worden waarbij een veelvoud aan belangen afgewogen moeten worden. En dat met een gering budget en een steeds mondigere maatschappij. Voor een wethouder is dit niet altijd makkelijk, want het vergt soms kennis die een wethouder normaal niet nodig heeft. Dit vraagt om een grotere inzet van innovatief en probleemoplossend vermogen.Naast kwalitatief goede oplossingen die ook voldoende draagvlak hebben binnen en buiten gemeenteraden, moeten geboden oplossingen meer dan ooit een goede prijs/kwaliteits-verhouding hebben. Al deze belangen moeten afgewogen worden en het is dan soms lastig deze belangen te ordenen. Dan is het handig om enige kennis te hebben van structurerende analytische technieken. Zo breng je in kaart welke belangen er meewegen en welke belangen effect hebben op andere belangen.Door een gestructureerde brainstormsessie te houden waarbij je eerst alle belangen identificeert en ze vervolgens in een matrix verwerkt, is het geheel makkelijk te overzien. Via een zogenoemde cross impact matrix kunnen de onderlinge relatie tussen de variabelen worden onderzocht. Het wordt in een oogopslag duidelijk hoe belangen zich tot elkaar verhouden.Vervolgens kan het Governance Solution Prototyping Model helpen. Dit is een methode om decisionmakers die op verschillende overheidsniveaus werken te helpen bij het nemen van beslissingen.
Een manier van werken die u helpt alternatieve oplossingen te genereren voor een probleem; een vorm van scenario building. Via deze werkwijze structureert u uw belangenafweging door diverse belangen in een duidelijke structuur te plaatsen.  U kunt snel de verschillende oplossingen vergelijken en tot het beste en meest breed gedragen besluit komen. Met bijbehorend resultaat.

Het gebruik maken van structurerende methodieken is iets dat in het bedrijfsleven, bij justitie (openbaar ministerie, recherche e.d.) en zelfs in de intellegence wereld (NSA, AIVD e.d.) al veel langer gebruikt wordt. In deze werelden zijn er vaak zoveel variabelen dat het moeilijk te overzien is zonder een structurerende methodiek. De overheid, en vooral op gemeente niveau, is hier –helaas- nog vrij onbekend mee.Deze nieuwe inzichten kunnen worden beschreven als de verandering van ‘aanbod gedreven oplossingen’ naar ‘vraag gedreven oplossingen.’ Door het methodisch inzetten van structurerende analytische methodieken bent u er zeker van dat een oplossing een zo breed mogelijk draagvlak heeft. Doordat de standpunten van alle mogelijke stakeholders namelijk vanaf het eerste moment bij de besluitvorming worden betrokken en hun feedback direct wordt geïntegreerd in het besluitvormingsproces.

-Jan Vranken heeft structurende analytische methodieken ontwikkelt voor de overheid. Hij is een specialist bij Stichting Politieke Academie. Mocht u verdere interesse hebben of de workshop willen boeken dan kunt u Stichting Politieke Academie benaderen. via hun website: www.politiekeacademie.eu

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s