GroenLinks bevrijd de Vreemdeling

Vandaag is er in de Tweede Kamer een debat naar aanleiding van het voornemen van de regering om te gaan korten op de kosten van de  rechtsbijstandsregeling in Nederland. We zagen eerder deze week al dat de advocatuur onder leiding van Mr Ficq ging manifesteren voor behoud van de uurvergoeding zoals die nu is. Op dit moment ontvangen advocaten ongeveer €100 euro per uur om mensen bij te staan die zelf geen advocaat kunnen betalen.  Er wordt gedacht dit bedrag terug te brengen tot €70,- per uur.Ik stond er zelf wel van te kijken, die bedragen. Ik geef de advocatuur inderdaad wel gelijk, als je in aanmerking neemt dat dit bruto bedragen zijn , waar een advocaat dan alles van moet doen voor zijn cliënt, dan denk ik dat er onder de streep niet veel over blijft, en dat € 70,- bruto per uur voor dit soort dienstverlening inderdaad erg weinig is.

m1cz1o4axs6n

Waarom nu deze column  over dit onderwerp ? Welnu ik heb mij hooglijk verbaasd over de bijzonder creatieve wijze waarop GroenLinks heeft bedacht de rechtsbijstand op niveau te gaan houden. ‘Weet je wat ?’, zo zegt mevrouw van Tongeren van de Groene partij . We houden op met vreemdelingendetentie ! Dat kost allemaal maar geld, en niemand wil die mensen in het gevang zien zitten hier in Nederland, die mensen hebben immers helemaal niets gedaan. We stoppen daarmee, en pompen het geld over naar de rechtsbijstand.

Sympathiek zo zou je kunnen denken, al die onschuldigen die vast zitten die mogen vrij Nederland in, en die arme uitkeringstrekkers die een advocaat nodig hebben, die blijven genieten van kwalitatief hoogstaande rechtsbijstand.

Ik kan bijna niet geloven dat mevrouw van Tongeren dit een serieus voorstel vind.

Zou het niet veel meer zo zijn ,dat GroenLinks, net als vele andere partijen juist nu, een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen ,allemaal een paar in de partijburelen bedachte luchtballontjes op laten, om het stempotentieel gunstig te stemmen ?

PvdA kwam ook al met zo’n waanzinnig plan om mensen met een uitkering kleding en gedragsvoorschriften te gaan geven, op straffe van het ontnemen van hun uitkering. De PVV maakte juist nu haar verloving met Mevr. Le Pen bekend. Nee, dat is natuurlijk geen toeval. Ik vind het voorstel van GroenLinks uit de lucht gegrepen gewauwel dat thuishoort aan de koffietafel van mevr. van Tongeren als ze gezellig met wat vriendinnen een glaasje sherry of Jilzz drinkt om het weekend in te luiden. Ik had , om het idee enigszins op waarde te kunnen schatten, toch zeker mogen verwachten dat we van de bio partij dan ook te horen zouden krijgen wat we dan met de niet meer gedetineerd zittende vreemdelingen moeten doen zonder dat Burgemeester Eberhardt van der Laan ook weer aan de deur van de regering klopt dat hij geen middelen heeft om de illegalen op te kunnen vangen.

Wat denkt GroenLinks, dat we die mensen nooit meer zien als ze de hekken van het detentiecentrum achter ons dicht trekken ? Dat al het personeel dat daar werkt geen uitkering zal willen aanvragen ? Zo onnozel zullen ze toch niet zijn daar in de GroenLinkse hoek ?

AAR201a_100308Mevrouw van Tongeren weet toch wel dat die mensen er nog steeds zijn als ze uit detentie komen. Dat deze groep de Nederlandse staat dan nog steeds geld blijft kosten? Dat deze mensen ook medische zorg nodig hebben / rechtsbijstand, voeding en woonruimte ? Of hebben ze niet opgelet toen Burgemeester van der Laan vorige week zijn noodsignaal afgaf  ? Ook dit incident is symptomatisch voor de manier waarop Nederland en haar politiek partijen de achterkant van ons vreemdelingenbeleid blijven ontkennen.  Ik schreef het eerder, en ik zal het blijven uitdragen; welk vreemdelingenbeleid je ook hebt, restrictief of open deur, er zullen altijd mensen zijn die tussen wal en schip vallen, of mensen die gewoon domweg onder geen enkele omstandigheid aanspraak kunnen maken op een verblijfsvergunning. Hoe hard policor en activistisch Nederland ook rechterlijke uitspraken blijven ontkennen. Nederland zal nooit iedereen kunnen en willen opnemen.

Ik roep nu dis ook Mevr. van Tongeren en haar GL collega’ s op, net als ik Burgemeester van der Laan eerder ook deed, om met alternatieven te komen hoe we met deze groep mensen om moeten gaan.

Zorg ervoor dat we het beleid sluitend krijgen, en processen op elkaar afgestemd krijgen zodat we ook daadwerkelijk wat te bieden hebben aan mensen die in deze situatie terecht komen. Nederland heeft veel ervaring met projecten op het gebied van duurzame terugkeer. Vluchtelingenwerk Nederland,  COA, DT & V, Pharos,  IOM, Hit Foundation, Maatwerk Bij terugkeer, allemaal professionele organisaties in Nederland die ervaring hebben met hoe je mensen moet begeleiden in deze fase, welke approach werkt en welke niet. Er zijn dus alternatieven.

06boe052_ONopenillGa praten, en maak een sluitend vreemdelingenbeleid waarin niet alleen de toegang tot, maar ook de terugkeer vanuit Nederland is geregeld. Kom dan nog een keer met zo’ n voorstel Groen Links, en je zult merken dat er geluisterd wordt.

 Nu blijft het een ballon om de aandacht te trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen in Maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s