Het eerste Nederlandse burgerslachtoffer in Mali

Nederland overweegt om op korte termijn een groep van ongeveer 400 militairen naar Mali te sturen om daar mee te doen aan de VN MINUSMA missie.

De leiding van deze missie ligt in handen van voormalig Nederlands minister van ontwikkelingssamenwerking  Bert Koenders (PvdA). Er bekruipt mij een unheimisch gevoel bij het waarom van deze missie en waarom nu ineens zo snel.

Ik kan het gewoon niet zo goed plaatsen in de huidige context, maar ik mag ervan uitgaan dat er snel duidelijkheid komt. Tot nu toe wordt er in de media wat gespeculeerd door experts en politici, en ook Bert Koenders zelf heeft al zijn duit in de zak gedaan, maar ik moet zeggen dat ik de motivatie om mee te doen nog niet zo heel sterk vind. Hans Spekman zegt bij Evan Jinek dat PvdA welwillend staat tegenover een Nederlandse deelname omdat in Mali nu ’ veel onschuldige mensen slachtoffer worden van het conflict’ .  Als dat een reden is om aan een internationale missie deel te nemen, hadden we nooit uit Afghanistan weg hoeven te gaan.

 Nee, er moet iets anders aan de hand zijn.

De laatste militairen en politiepersoneel van de politiemissie in Kunduz zijn nog maar net terug in Nederland en er wordt alweer gesproken over het inzetten van onze troepen in Mali, een missie met grote risico’ s, het is een vechtmissie, daar zijn allen het wel over eens. Dat is ook de reden waarom er wordt gesproken over het sturen van commando’ s en Apache gevechtshelikopters, en niet over het uitlenen van een paar ambulances of een patriotsysteem.

VVD minister Jeanine Plasschaert is net klaar met het ontbinden van ons leger tot een absoluut minimum, en heeft massa’s morrend  defensiepersoneel in haar gelederen. Is dat dan wel een goed moment om juist nu over deze missie te gaan beginnen ?

Nee, dat is volgens mij als je logisch nadenkt niet zo. Er moet dus wat anders zijn.

Volgens VVD en PvdA  gaat Nederland in Mali zijn belangen verdedigen, zijnde  met name het gevaar voor verspreiding van Islamitisch extremisme.

 demissionair minister Koenders 24 April 2010 Afrikadag Evert Vermeer Stichting

Maar wat zijn nu de precies de doelen van de  Minusma missie in Mali ? Minusma zelf identificeert zeven  hoofdtaken binnen het mandaat dat ze van de VN hebben gekregen:

  1.      Het stabiliseren van belangrijke bevolkingscentra en het ondersteunen van de terugkeer van het gezag van de staat in die gebieden
  2.      Het implementeren van een zgn. ‘ roadmap’ , die de nationale politieke dialoog moet faciliteren, alsmede de presidentiele verkiezingen. ( Die inmiddels hebben plaatsgevonden)
  3.      De bescherming van burgers en VN personeel
  4.     De bescherming en promotie van de mensenrechten
  5.     Ondersteuning voor humanitaire assistentie
  6.     Ondersteuning voor de bescherming van cultuurerfgoed
  7.   Ondersteuning voor nationaal en internationaal recht

Deze 7 punten zijn het, niet meer en niet minder . Een flinke lijst doelen, die Minusma moet zien te behalen.

Een deel is ook al gerealiseerd. De verkiezingen zijn gehouden, en goed verlopen. De jihadisten hebben geen eigen staat kunnen vormen in het Noorden, en zijn verdreven door hard vechtende Fransen en andere troepen.

Wat mij dus zorgen baart is dat ik , tot nu toe in ieder geval,  nog niet heb gehoord op welke van deze 7 doelen specifiek de Nederlanders zouden worden ingezet.

In het PvdA programma staat wat te lezen over inzet van nederlandse militairen op missies. Een missie moet bijdragen aan de veiligheid van Nederland, en PvdA wil zo ook kunnen bijdragen aan een solidaire wereld.  In het VVD programma staat veel minder over het deelnemen aan internationale militaire missies. Daar staat eigenlijk alleen heel concreet dat Nederland mee zou moeten doen als het erom gaat om de Nederlandse handelsbelangen te verdedigen.

En natuurlijk alleen maar onder strikte voorwaarden, wat die dan ook mogen zijn.

Ik vind de case van PvdA en VVD tot nu toe voorwaar niet sterk. Zeker niet sterk genoeg om volgende week het besluit te nemen onze mensen naar Mali te sturen.

Wat zou er dan wellicht nog meer aan de hand kunnen zijn ?

Bert Koenders (PvdA) heeft wel een probleem in Mali, want de operatie is al enige tijd bezig, en het lukt maar niet om voldoende militairen in Mali te krijgen. Er zijn er bijna 13000 nodig om de operatie volgens planning te laten verlopen, en Bert heeft er nu een kleine 6000 in Mali….

Zou het kunnen zijn dat Koenders de hulp ingeroepen heeft van Minister Timmermans ( ook PvdA) om meer personeel te krijgen ? Om zo meer Westerse landen te bewegen om meer troepen te sturen ?

Bij de VVD, die inmiddels de missie wel willen steunen blijft het helemaal stil als er gevraagd wordt naar het waarom. Zou misschien het ultieme gedraai van PvdA omtrent de JSF hier wat mee te maken kunnen hebben?  Zou VVD steun aan deelname in Mali als wisselgeld kunnen zijn gebruikt om  PvdA uiteindelijk toch op de JSF te laten stemmen ?

Bij gebrek aan een betere motivatie van onze regering om onze militairen naar Mali te sturen, vind ik beide scenario’ s zo gek nog niet. We hebben de laatste jaren gekkere dingen meegemaakt.

Oh, en dan nog een overweging, die misschien futiel lijkt, maar er wat mij betreft wel degelijk toe doet….

Vergeten we even niet dat we in het gebied waar we onze commando’ s heen willen sturen  nog een Nederlandse gijzelaar hebben zitten . Sjaak Rijke wordt al sinds November 2011 vastgehouden door moslimextremisten in Mali.

Een militaire missie naar Mali zou op vanuit deze optiek bezien wel eens sneller dan gedacht een eerste Nederlandse burgerslachtoffer kunnen opleveren. Ik hoop dat PvdA en VVD daar ook nog wat over willen zeggen, en zo niet of de oppositie voordat ze akkoord gaan nog even aan Sjaak Rijke wil denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s