Candy Crush of Privacy

Op 6  Maart 2012 publiceerde ik een artikel op Concerned Citizen Blog onder de titel‘ Swapping your privacy to transparancy’  . Het ging over de naar mijn mening reeds achterhaalde strijd voor het behoud van een privéleven, in een wereld die zo snel veranderd dat deze strijd slechts getypeerd kan worden als de laatste ademstoten van een amechtig pruttelend, naar adem snakkend stervend relikwie van wat eens was.Ik riep de lezer op niet teveel te treuren over dit verlies en vooral te accepteren dat het gedaan is met het hebben van privacy, en dat dit uiteindelijk ook helemaal niet zo erg is.

snowden-620-rtx10ly6Iedereen die na 1980 is geboren heeft er sowieso geen boodschap meer aan. In de immer aanzwellende stroom van big data, zo voorspelde ik zou de deflatie van de waarde van uw of mijn privéleven er al gauw voor zorgen dat wij de enigen waren die zich hier überhaupt nog druk over zouden maken.

Kort na de publicatie van dit artikel was daar ineens Edward Snowden die middels publicaties in  the Washington Post en the Guardian ons allen op de hoogte stelde van het systematisch afluisteren van zowat iedereen door zijn werkgever de NSA, middels programma’ s als PRISM en Boundless Informant. Snowden vluchtte de wereld over, en heeft inmiddels een Russische verblijfsvergunning die ervoor moet zorgen dat de CIA hem niet vermoord door hem een auto ongeluk te laten overkomen.
Er trok een kortdurende storm van verontwaardiging over de wereld, maar blijkbaar konden en wilden we niet geloven dat  de Amerikanen ook ons afluisterden . Dat werd deze week pas duidelijk met meer gespecificeerde data over de afluisterpraktijken in Europa in het kader van afluisterprogramma ‘Boundless Informant’ . In Frankrijk, maar ook in Nederland worden systematisch miljoenen telefoongesprekken en mails afgetapt via het PRISM netwerk.

obama-prism

Wat moet je hier nu mee ? Duitsland is een van de weinige landen die in ieder geval iets doet, al is het eigenlijk lachwekkend. Duitsland probeert tot een overeenkomst te komen met Amerika om ervoor te zorgen dat de Duitsers zich nog eens rustig om kunnen draaien in hun Bettstube. Wat denk Mevrouw Merkel nu eigenlijk ? Dat dit gaat werken ? Een geheime dienst heeft als meest in het oog springende kwalificatie dat ze in het geheim werken, en dus niet openbaar maken of ze je af  luisteren of niet, laat staan dat ze daar eerlijk over zijn. Merkel is echt niet zo dom, dus die hele actie dient , zo denk ik,  naar de prullenbak verwezen worden als een poging het volk dom en onwetend te houden.

 In Nederland blijft het oorverdovend stil. Natuurlijk. Nederland is als braafste jongetje , achter in de klas maar  al te zeer gebaat bij de informatie ze waarschijnlijk mee mogen delen uit de PRISM ruif, zo denk ik. Dan zoel je als minister Opstelten zijnde toch even met je Big Brother een verhaal moeten afstemmen voordat je ermee naar buiten treed.

Zoals ik dus al eerder beweerde heeft het naar mijn stellige overtuiging geen enkele zin om ons in een kramp te gooien en ons te willen verzetten tegen een wereld die definitief is veranderd onder invloed van de laatste data-revolutie. Bovendien zouden we immens veel boter op ons hoofd hebben omdat we met zijn allen immers op een onnavolgbare manier meewerken aan het ter beschikking stellen van onze privé data. We drukken allemaal lustig op ‘ like’  op facebook, delen gesponsorde pagina’ s,  Candy Crushen erop los alsof ons leven ervan afhangt. We geven dus onze eigen privé data gratis weg aan slimme online bedrijven als Google en Facebook. Via Instagram en Flickr kun je precies nagaan waar ik de afgelopen jaren ben geweest. Het  zijn dus ook wel een beetje krokodillentranen als we ons zo druk maken over PRISM en  Boundless informant

In de uitzending van Nieuwsuur van Maandag 21 Oktober stelt Bart Jacobs, hoogleraar internetveiligheid dat we ons alleen maar kunnen beschermen tegen het openleggen van onze gevoelige data door steeds hogere investeringen te doen in hard en software die ons zou moeten beschermen. Een digitale wedloop dus, die je gedoemd bent te verliezen en die ook niet tot de zo gewenste betere nachtrust zal leiden.Wat zou er nu gebeuren als we onze privacy op geven ?  Naast het feit dat ik denk dat dit de facto al het geval is, denk ik dat we allemaal rustiger zouden kunnen slapen.Ook met data gaat de wet van de schaarste op. Als je maar weinig data hebt, dan zijn deze zeer waardevol, en wellicht zelfs reden om een oorlog te beginnen. Als je, zoals bij het vergaderen van Big Data, zoals in het Boundless Informant programma miljarden data verzameld, dan zal automatisch de waarde dalen.  Er kan dan naar patronen gezocht worden, maar zolang je inderdaad geen geldwasser voor Al Quaida bent, zullen jouw data er niet meteen uitspringen.

20130901opstelten.jpg.crop_display

De strijd is gestreden, al lang. Herinneren we ons de Koppelingswet nog ? Toentertijd een grove inbreuk op onze privacy, digitaal patiëntendossier ? DigId ? Allemaal stappen in een steeds verder gedigitaliseerde wereld die bestuurd wordt op basis van data. Big Brother ?Zeker.Verzet is zinloos, en kan schade aan je gezondheid toebrengen. Omarm de nieuwe werkelijkheid. Van  minister Opstelten, winnaar van de Big Brother Award hoeven we geen steun te verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s