Een echte Samaritaan maakt werk van Terugkeer

Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie kreeg een grote meerderheid van de Tweede Kamer achter zijn motie om het zogenaamde illegalenquotum af te schaffen. Voordewind zelf spreekt van een ‘ mijlpaal’  nu er geen kwantitatieve taakstelling meer is voor de politiediensten om  een vastgesteld aantal van 4000 illegalen op te pakken.Teeven reageerde door te zeggen dat er in de praktijk weinig veranderd, omdat er toch al niet actief gezocht werd naar mensen die illegaal in Nederland verbleven.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me ook wel af vraag waarom Voordewind dit zo’n immense mijlpaal vind. In Nederland heeft bij  mijn weten nog nooit een illegalenjacht plaatsgevonden, en zijn de mogelijkheden om mensen zonder verblijfsstatus van hun vrijheid te beroven zeer beperkt en ze worden steeds verder beperkt.

Voordewind zegt het eigenlijk ook al zelf, de mijlpaal zit hem vooral bij de politiediensten waar nu ‘ de druk van de ketel is om het quotum te halen’ . Wellicht dat deze’ bijkomstigheid’  nog een positief effect kan hebben op de scores van CU bij de komende gemeenteraadsverkiezingen .

Wat wel een leuk detail is in deze discussie is dat de PvdA fractie voor de motie Voordewind stemde, terwijl er in het regeerakkoord nog werd opgenomen dat er wetgeving moest komen die illegaal verblijf in Nederland strafbaar zou gaan stellen.

Voordewind stelt dat , naast de rust die nu wederkeert in de politiekorpsen ook veel spanning weg is bij de uitgeprocedeerde asielzoekers die ‘ zonder papieren door Nederland zwerven en ook al geen recht op opvang meer hebben’

Congres ChristenUnie

Dat Voordewind, nadat hijzelf deze uitspraken doet, Staatssecretaris Teeven toeschrijft dat hij het allemaal ‘bewust klein’ wilt houden als hij zegt dat er in de praktijk al alleen maar criminele illegalen warden opgepakt siert Voordewind vind ik niet, want ook op zijn uitspraken valt wel wat af te dingen. Als mensen aan hun terugkeer willen werken, kunnen ze namelijk wel opgevangen worden.

Mijn grote probleem met de stellingname van Voordewind is dat, hoe Christelijk en Barmhartig die ook lijkt op het eerste gezicht . die geen oplossing dichterbij brengt. Zoals de status nu is durf ik de stelling aan dat deze de situatie voor de betrokken illegalen alleen nog maar onzekerder maakt. Hun vooruitzicht op een verblijfsvergunning is onverminderd slecht. Je kan wel van elke uitgeprocedeerde asielzoeker een Mauro maken, maar dat schiet niet op, en zo kunnen we onze rechterlijke macht wel vaarwel zeggen, want die hebben we dan voor vreemdelingenrecht in ieder geval niet meer nodig.

Ons vreemdelingebeleid wordt dan uitgevoerd onder ministeriële beslissingsbevoegdheid, die onder grote druk van een minderheid die het niet eens is met de uitspraken van de rechterlijke macht, alsnog verblijfsvergunningen mag uitschrijven.

Meneer Voordewind, dat kan toch ook niet de bedoeling zijn ?

Prima blijkbaar, als er een motie wordt aangenomen die de rechterlijke macht en politie in Nederland van hun taken ontheft, maar de motie Voordewind ontbreekt het vervolgens ook nog aan de kleinste hint naar een valabel alternatief.

illegaal13-13

Als je dan naar het verkiezingsprogramma van de Christen Unie kijk dan zie ik wel wat aanknopingspunten waarop meneer Voordewind eigenlijk meteen kan doorpakken wat mij betreft.

De Christen Unie wil inzetten op een effectief terugkeerbeleid, gericht op vrijwillige terugkeer. In het programma doet de CU geen uitspraak of ze voor of tegen gedwongen uitzetting zijn, maar ze schrijven wel dat mensen die herhaaldelijk geweigerd worden door hun eigen land op humanitaire gronden hier mogen blijven….

Maak dan eens werk van dat terugkeerbeleid met een verstandige motie. Meneer Voordewind kan me altijd bellen als hij advies nodig zou hebben hoe zo’n motie  vorm te geven. Ik zou meteen doorpakken, PvdA is nu in de stemming  om ook mee te stemmen. Binnenkort veranderen ze wel weer van koers, dus het ijzer dient gesmeed te worden nu het heet is.

Maar, totdat er gewerkt wordt aan een echt effectief terugkeerbeleid, wandelt de CU de weg op die onherroepelijk leidt naar een derde amnestie, dit keer voor de mensen die afgewezen worden door hun eigen land.

Wat ik dan wel nog een probleem vind is dat de CU in haar partijprogramma zeer nadrukkelijk stelt dat ‘ nieuwkomers de rechtstaat moeten aanvaarden’ …Dat geld dus niet als je het als asielzoeker niet eens bent met de uitkomst van je asielaanvraag, want dan vind je de CU weer aan je zijde.

Dat is inconsequent van meneer Voordewind, en van alle andere meestemmers op de motie Voordewind.

Door deze motie zijn de voorstemmers weer even populair bij de groep uitgeprocedeerde asielzoekers en hun belangenbehartigers .

Ik hoor verder niemand over de zgn. ‘ naakte’  illegalen, mensen die nooit een asielverzoek indienden. Die zijn publicitair niet zo interessant, en je kunt ze zeker niet in een verkiezingscampagne laten meedraaien, of ze en kaartje voor een voetbalwedstrijd aanbieden, dus dat ligt voor die groep dan toch wel weer moeilijker.

Natuurlijk is het als Christen makkelijker om  de Barmhartige Samaritaan te zijn voor mensen die in Nederland mogen blijven, het is ook politiek effectiever je daarvoor in te zetten met een motie die geheid scoort. Je bent pas een echte Samaritaan als je oog hebt voor degenen die het niet gaan halen.

Een echte Samaritaan maakt echt werk van terugkeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s