Herfstakkoord werkt polariserend

De  inkt van het pasgesloten herfstakkoord is nog niet helemaal opgedroogd, het debat erover nog niet gevoerd, maar ik denk toch al een voorspelling te kunnen doen over een wellicht minder verwacht effect van deze polderparel.
Coalitie en oppositiefracties presenteren akkoord
De regeringscoalitie is de facto uitgebreid met de voormalige oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Zoals we inmiddels allemaal weten is dit gedaan om ervoor te zorgen dat de regering een meerderheid kan krijgen in de Eerste Kamer.
Om 6 miljard bezuinigingen te realiseren heb je uiteindelijk  wel een hoop nieuwe wetgeving nodig, die eerst goedgekeurd moet worden door de Eerste Kamer.
Rutte cs , hebben na lange nachtelijke onderhandelingen deze meerderheid nu verworven, ten koste van wat bits en pieces als een kazerne die open mag blijven, en wat gegoochel met onderwijsbudgetten, waardoor D66 zich op zijn borst kan kloppen en zich de onderwijskampioen van Nederland mag noemen.
Uiteindelijk ging het dus maar om een ding; die meerderheid in de Eerste Kamer. Zonder deze opdracht was de regering namelijk nooit aan doe onderhandelingen hoeven beginnen. Laat dat duidelijk zijn.
De facto heeft Nederland nu dus een breed georiënteerde regeringscoalitie
met veel verzuilde, ouderwets christelijke waarden , die bepaald niet vies is van Europa. Een brede coalitie die overigens bij het formeren op geen enkel schetsblok naar voren is gekomen.
Goed gedaan Dijsselbloem !!
JB Herfstakkoord B
Hoe werkt dit nu uit in de tweede kamer ?
De pseudo Sociaal Liberaal Christelijke coalitie heeft in de  tweede kamer samen  maar liefst 99 zetels. In het Herfstakkoord wordt op zoveel belangrijke terreinen dealtjes gesloten dat het oppositie voeren op deze onderwerpen niet meer nodig is voor de SGP, CU en D66.  Dat is dus een bijkomende bonus voor Rutte cs.  De facto blijven er dus maar drie oppositiepartijen over, waarvan er een, het CDA, al van zichzelf vind dat het geen echte oppositiepartij is, maar een regeringspartij die even in de wachtkamer verblijft.
Nederland heeft nu dus nog maar twee echte oppositiepartijen over, ter rechter zijde de PVV en ter linker zijde de SP.  Partijen als 50 Plus is nog aan het dealen met het verlies van Krol, en als one issue partij kan je altijd wel door blijven gaan over de pensioenen, dus die tel ik hier niet mee. Ook de Partij voor de Dieren is nauwelijks serieus te nemen als politieke partij, maar stemde wel in met de motie van wantrouwen van Wilders tegen het kabinet. De positie van Marianne Thieme en Esther Ouwehand staat dus ook vast.
Ik durf de stelling aan dat de oppositie in Nederland ter linker en rechter zijde van het politieke spectrum nog verder zal polariseren, bij gebrek aan oppositie uit christelijke en D66 hoek.
Het begint vandaag meteen al bij het debat over het herfstakkoord waarin  SP Leider Roemer wil weten of de drie partijen nu de facto gedoogpartners zijn geworden, en zo nee, op welke punten zij wel nog van plan zijn om oppositie te gaan voeren. Een gerechtvaardigde vraag van de SP zo lijkt me.
PVV zal onveranderlijk aan blijven sturen op de val van het kabinet, en zal dat nu nog sterker kunnen doen, nu met name Pechtholt een soort van Nep Minister van Onderwijs is geworden.
Mochten de doorrekeningen van het CPB ook nog eens tegenvallen, dan denk ik dat we wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen met zijn allen.
Andermaal een aanwijzing om het poldermodel eens wat kritischer tegen het licht te gaan houden de komende tijd. Een samenleving en economie anno 2013 is mijn inzien niet automatisch meer gebaat, laat staan te redden door het inmiddels gedateerde poldermodel.
Politieke moed is meer dan de moed om langs oeverloze onderhandelingslijnen tot halfbakken akkoorden te komen die geen vlees noch vis meer zijn. De opleving van de betrokken partijen in de peilingen zullen absoluut tijdelijk blijken te zijn. En ik denk dat we voor de kerst met alweer een crisis moeten dealen.
Jan Vranken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s